Πλαστικοποίησης Ξύλινου Σκάφους


Με την πλαστικοποίηση αυξάνεται η αντοχή του σκάφους (γάστρας-κουβέρτας), επιτυγχάνεται στεγανοποίηση, βελτιώνεται η εμφάνιση, αλλά το σπουδαιότερο, αποφεύγεται η επίπονη ετήσια συντήρηση (κάψιμο, καλαφάτισμα και βάψιμο). Η πλαστικοποίηση ξύλινου σκάφους, επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση στρωμάτων fiber glass εμποτιζόμενα με πολυεστερική, βινιλική ή εποξική ρητίνη.
Η τεχνική πλαστικοποίησης είναι βασικώς η ίδια που εφαρμόζεται για κάθε πολυεστερική κατασκευή.

1ο ΣΤΑΔΙΟ

Η επιφάνεια θα πρέπει να τριφτεί πολύ καλά ώστε να φύγουν οι παλιές μπογιές - μουράβιες, να καθαριστεί και να στεγνώσει πολύ καλά (χημικά μέσα δεν συνιστώνται). Τα σαθρά ή σάπια τμήματα του ξύλου πρέπει να αντικατασταθούν και να γεμίσετε τα μικρά και μεγάλα χάσματα (ανοίγματα) ή αρμούς μεταξύ των ξύλων, χρησιμοποιώντας την ελαστομερή κόλλα/ στόκο Crestomer 1152 ή πολυεστερικό στόκο για τις όποιες άλλες επιπεδοποιήσεις. Περιμένετε 12-24 ώρες έως ότου σκληρύνουν οι στόκοι και μετά τρίψτε/αποχαρτάρετε, και τέλος φυσήξτε και καθαρίστε καλά όλη την επιφάνεια.

2o ΣΤΑΔΙΟ

Στη συνέχεια διαποτίζετε πολύ καλά το τριμμένο και καθαρό ξύλο με ένα στρώμα αραιωμένου πολυεστέρα αναλογία περίπου 50:50 με στυρένιο, προσθέτοντας πάντα την σωστή αναλογία σε καταλύτη 15-20gr/κιλό. Περιμένετε 2-4 ώρες εώς ότου η επιφάνεια έχει σχεδόν στεγνώσει. Τώρα η επιφάνεια είναι έτοιμη να επιδεχτεί την πρώτη επίστρωση υαλουφάσματος. Περάστε ένα αρχικό χέρι με πολυεστερική ρητίνη τα σημεία όπου χρειάζονται επιμέρους ενίσχυση όπως η καρίνα, η πλώρη, ο καθρέπτης (παπαδιά) και τοποθετήστε απευθείας επάνω λωρίδες ή κομμάτια fiber glass εμποτίζοντας τα πολύ καλά με γούνινο ρολό η πινέλο. Αμέσως μετά χρησιμοποιήστε μεταλλικό ρολό εξασκώντας πίεση στην εμποτισμένη ήδη στρώση του υαλουφασμάτος ωστε να αποβάλει τον εγκλωβισμένο αέρα και την πλεονάζουσα ρητίνη. Προσοχή: Εγκλωβισμένος αέρας σημαίνει κακή κατασκευή από άποψη αντοχής και όχι καλό αποτέλεσμα στεγανότητας. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία και καλύψτε όλη την επιφάνεια του σκάφους την οποία και θέλετε να πλαστικοποιήσετε με αλλεπάλληλες στρώσεις fiber glass τις οποίες και εμποτίζετε με τον ίδιο τρόπο όπως και την αρχική στρώση. Τρεις εώς πέντε στρώσεις είναι αρκετές (για καλή προστασία) για σκάφη από 5-12 μέτρα ( με συνολικό πάχος 3-6mm). Εάν όμως θέλουμε να ενισχύσουμε το ξύλινο σκάφος τόσο ώστε σχεδόν να έχουμε ένα καινούριο πολυεστερικό εξωτερικό τότε θα διπλασιάσουμε τουλάχιστον τις στρώσεις (5-12) ώστε να επιτύχουμε πάχος 6mm-12mm.
Η πρώτη στρώση πρέπει να γίνεται με ψιλό Fiber Glass Mat 225gr/m ή 300gr/m και οι επόμενες με χονδρότερα υφάσματα (Mat-Wov.Rowing- συνδυασμένα ή Biaxial). Καλό θα είναι αφού τελειώσουμε την πλαστικοποίηση να περάσουμε άλλο ένα τελικό στρώμα με ένα πολύ ψιλό αραχνοΰφαντο ύφασμα 30gr/m2 την αράχνη για να επιτύχουμε όσο το δυνατόν πιο φινιρισμένη εξωτερική επιφάνεια. Πρέπει να προσέχουμε ο εμποτισμός των υφασμάτων να γίνεται σχολαστικά χωρίς να μένουν σημεία απότιστα από ρητίνη. Για αυτό είναι απαραίτητη και η χρήση μεταλλικού ρολού σε κάθε στρώση. Για άριστη συγκόλληση των στρωμάτων μεταξύ τους δεν θα πρέπει να μεσολαβούν περισσότερες από 12 ώρες. Στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να ξανατρίψουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια για να επιτύχουμε τη ιδανική πρόσφυση.

3o ΣΤΑΔΙΟ

Μετά και από την τελευταία στρώση υαλουφάσματος περιμένετε έως ότου ολοκληρωθεί η αρχική σκλήρυνση της επιφάνειας και κατόπιν (εντός 24 ωρών) στοκάρετε με πολυεστερικό στόκο (ή εποξικό στόκο κυρίως στα βρεχόμενα). Στην περίπτωση που περάσουν πάνω από 24 ώρες τότε θα πρέπει να αγριέψετε την επιφάνεια με γυαλόχαρτο και να καθαρίσετε καλά πριν στοκάρετε. Στη συνέχεια και αφού περιμένετε έως ότου η στοκαρισμένη επιφάνεια στεγνώσει πολύ καλά (μετά από 24 ώρες) ώστε να τρίβεται εύκολα προχωρήστε τρίβοντας και φινίροντας με γυαλόχαρτο ή για μεγαλύτερη ευκολία και καλύτερη απόδοση τριβείο με λειαντικούς δίσκους.

4ο ΣΤΑΔΙΟ

Είναι η διαδικασία της βαφής. Στα ύφαλα δηλαδή από την ίσαλο γραμμή και κάτω , το ποιο ενδεδειγμένο υλικό είναι το RESINA 90 - αντιοσμωτικό υλικό 2 συστατικών το οποίο θα περαστεί απευθείας επάνω στον τριμμένο στόκο 3 χέρια τουλάχιστον. Μετά και αφού στεγνώσει πολύ καλά το RESINA 90 θα πρέπει να γυαλοχαρτιστεί με γυαλόχαρτο 120-180 πολύ καλά και αφού καθαριστεί εν συνεχεία να περαστεί 1-2 χέρια το PRIMERPLAST 11 (αστάρι μουράβιας). Τέλος ακολουθεί το υφαλόχρωμα 2 χέρια. Εναλλακτικά αντί της παραπάνω διαδικασίας μπορείτε να βάψετε με Gel Coat αντί του RESINA 90 χωρίς όμως τις τόσο καλές ιδιότητες στεγανοποίησης και αντιοσμωτικής προστασίας που προσφέρει το RESINA 90. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε οτι το Gel coat είναι βαφή η οποία προορίζεται κυρίως για να εφαρμόζεται σε καλούπι όπου σκληραίνει πλήρως λόγο κενού αέρος. Στην περίπτωση εξωτερικής βαφής θα πρέπει να μην παραλείψετε να προσθέσετε παραφίνη στο τελευταίο χέρι. Στα έξαλα δηλαδή από την ίσαλο γραμμή και πάνω μπορείτε να βάψετε με Gel Coat απευθείας επάνω στο στόκο και στην συνέχεια να φινίρετε με λειαντικούς δίσκους και να χρησιμοποιήσετε την γυαλιστική σειρά αλοιφών PROFILE της FARECLA για να δώσετε το απαιτούμενο τελικό φινίρισμα-στιλβωση Η πιο ενδεδειγμένη όμως λύση και η λιγότερο επίπονη σε σχέση με την παραπάνω διαδικασία είναι η εξής : Αφού έχουμε επεξεργαστεί και φινίρει την στοκαρισμένη επιφάνεια περνάμε δυο χέρια (χρόνος μεταξύ τους 4-6 ώρες) με το πολυουρεθανικό υπόστρωμα 2 συστατικών Fondo 29 κατά προτίμηση με πιστόλι και αφού περιμένουμε 24 ώρες να στεγνώσει καλά το υλικό αποχαρτάρουμε και φινίρουμε την επιφάνεια. Κατόπιν περνάμε 2 χέρια (χρόνος μεταξύ τους 4-6 ώρες) το πολυουρεθανικό χρώμα Smalto 41 και ολοκληρώνεται η διαδικασία χωρίς να απαιτείται κάποια περαιτέρω επεξεργασία γυαλίσματος. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια στιλπνή γυαλιστερή επιφάνεια με εξαιρετικά χαρακτηριστικά στεγανοποίησης και αντοχής στην υπεριώδη ακτινοβολία.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  • Η εργασία πλαστικοποίησης πρέπει να γίνεται υπό σκιάν, καλύτερα σε θερμοκρασίες 15-25c και υγρασία κάτω του 60% και σε καθαρούς χώρους χωρίς σκόνες.
  • Για καθαρισμό χεριών- εργαλείων χρησιμοποιήστε ασετόν ή Eco-Solv.
  • Όταν εργάζεστε χρησιμοποιείτε γάντια, μάσκα, γυαλιά και ολόσωμη φόρμα.
  • Απαραίτητα εργαλεία: πινέλα - γούνινα ρολά - μεταλλικά ρολά.
  • Προσοχή, τα προϊόντα είναι εύφλεκτα.

Δεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτήν την κατηγορία.