Κατασκευή Πολυεστερικού Αντικειμένου


Ένα πολυεστερικό αντικείμενο ονομάζεται και ενισχυμένο πλαστικό Ε.Π. Το Ε.Π. αποτελείται από πολυεστερικό χρώμα (GC) ενισχυτικά υαλοϋφάσματα και πολυεστερική ρητίνη. Η ιδιότητα του τελικού προϊόντος να αποκολλάται από το καλούπι δεν βασίζεται μόνο στο αποκολλητικό το οποίο βέβαια είναι πρωταρχικής σημασίας αλλά και στην ιδιότητα που έχουν οι πολυεστερικές ρητίνες και τα GC να μειώνουν τον όγκο τους, συστολή 2-4% μετά τον πολυμερισμό τους.
Για την παραγωγή ενός πολυεστερικού αντικειμένου (Ε.Π). π.χ. γάστρας, απαραίτητη είναι η ύπαρξη ενός καλουπιού. Το καλούπι πάντα σχεδόν είναι πολυεστερικό. Η επιφάνεια του καλουπιού που θα έρθει σε επαφή με το αντικείμενο που θέλουμε να κατασκευάσουμε/αντιγράψουμε πρέπει να είναι αρκετά λεία και γυαλισμένη ώστε και το αντικείμενο που θα παραχθεί να είναι εξίσου γυαλιστερό και με εύκολη αποκόλληση. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορούμε να βγάλουμε και ένα αντικείμενο «ONE OFF» χρησιμοποιώντας όμως αντί για καλούπι πρόχειρες κατασκευές από ξύλο-πλαστικό-φορμάικα, τις οποίες αφού τις επεξεργαστούμε όσο καλύτερα μπορούμε, κατόπιν κτίζουμε το πολυεστερικό προϊόν εντός τους και αφού ολοκληρωθεί η κατασκευή καταστρέφουμε την πρόχειρη κατασκευή- καλούπι αφαιρώντας έτσι το προϊόν.

1. ΦΙΝΙΡΙΣΜΑ & ΓΥΑΛΙΣΜΑ ΚΑΛΟΥΠΙΟΥ

Έχουμε το καλούπι μας. Αν αυτό είναι θαμπό, έχει αμυχές και γενικά δεν είναι σε άριστη κατάσταση -όπως απαιτείται να είναι- τότε ξεκινάμε υποχρεωτικά με τη διαδικασία φινιρίσματος. Επιδιορθώνουμε τοπικά στοκάροντας με εποξικό στόκο. Βάφουμε τις επιδιορθώσεις και εν συνεχεία επεξεργαζόμαστε λειαίνοντας με ντουκόχαρτα υγρής τριβής από 600-1000. Κατόπιν γυαλίζουμε με αλοιφές νερού FARECLA με την εξής σειρά α) χοντρή PRO 100, β) μεσαία PRO 300 και τελευταία, γ) ψιλή PRO 500. Καθαρίζουμε όλη την επιφάνεια πολύ καλά από οποιαδήποτε κατάλοιπα, και ετοιμαζόμαστε να περάσουμε τα αποκολλητικά κεριά. Προσοχή: Όσο πιο καλό φινίρισμα και στιλπνότητα έχει η επιφάνεια του Gel Coat στο καλούπι μας , τόσο πιο γυαλιστερό και εμφανίσιμο θα βγει και το παραγόμενο προϊόν.

2. ΚΕΡΩΜΑ

Σε καινούριο ή αχρησιμοποίητο για πολύ καιρό ή επιδιορθωμένο καλούπι περνάμε 4-5 χέρια αποκολλητικό κερί HONEY WAX εφαρμόζοντας ως εξής : αλείφουμε το κερί σε όλη του την επιφάνεια του καλουπιού με ύφασμα ή μαλακό σφουγγαράκι εξασκώντας κάποια σχετική πίεση ώστε να εισχωρήσει σε όλους τους πόρους. Μετά από 15 περίπου λεπτά και αφού το κερί δείχνει ελαφρώς θαμπό γυαλίζουμε την επιφάνεια με καθαρό πανί το οποίο δεν αφήνει χνούδι, και περιστροφική κίνηση έως ότου γίνει τελείως στιλπνή. Παρατηρούμε το καλούπι ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουν μείνει θαμπά σημεία και αφού περιμένουμε 1-2 ώρες επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Στα επαναχρησιμοποιούμενα καλούπια 1 χέρι αποκολλητικού κεριού είναι αρκετό μετά από κάθε ξεκαλούπωμα. Σε σημεία σαγρέ ή σε αρκετά πορώδεις επιφάνειες που υπάρχει φόβος ότι το αποκολλητικό κερί ίσως δε μας εξασφαλίζει εύκολη αποκόλληση τότε καλό είναι μετά το κέρωμα να περνάμε και ένα λεπτό στρώμα με αποκολλητικό υγρό NL2 το οποίο στεγνώνει και δημιουργεί ένα επιπρόσθετο λεπτό φιλμ. Αφού λοιπόν ολοκληρωθεί η διαδικασία κερώματος το καλούπι μας είναι πλέον έτοιμο να επιδεχθεί την διαδικασία βαφής με Gel Coat η όποια καλό είναι να λάβει μέρος μετά από 24 ώρες και όχι πέραν μερικών ημερών ώστε να μην ξεραθεί τελείως το κερί αλλά και για την αποφυγή συσσώρευσης σκόνης.

3. ΒΑΦΗ

Προσθέτουμε στο Gel Coat 1-2% καταλύτη M50 και ανακατεύουμε πολύ καλά (όχι με ηλεκτρικό αναδευτήρα). Κατόπιν απλώνουμε το πρώτο χέρι με πινέλο με φορά προς την μια κατεύθυνση καλύπτοντας την επιφάνεια.. Ένα δεύτερο χέρι πρέπει να εφαρμοστεί είτε εντός 10-15 περίπου λεπτών είτε εφόσον το πρώτο έχει πολυμεριστεί (4-6 ώρες περίπου). Απαιτουμένη συνολικά κατανάλωση 700-800gr/m2. Στην περίπτωση βαφής με πιστόλι η διαδικασία έχει ως εξής:
Αφού αναμείξετε καλά το υλικό με τον καταλύτη βάψτε με Gel Coat συγκεκριμένη επιφάνεια σε πάχος περίπου (0,6mm) , που σημαίνει 2 ή 3 περάσματα αφήνοντας ένα πολύ μικρό διάστημα (5 - 10λεπτα) μεταξύ κάθε περάσματος. Κάθε πέρασμα θα πρέπει να είναι κάθετο στο προηγούμενο. Η οπή του μπέκ πρέπει να είναι μεγάλη 3,5-4mm τουλάχιστον και η πίεση του κομπρεσέρ 4 - 5 Αtm. Η απόσταση του μπιστολιού από την βαφόμενη επιφάνεια να είναι 50 -100cm. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η επιφάνεια του Gel Coat που έρχεται σε επαφή με το καλούπι σκληραίνει τελείως, ενώ η πλευρά που είναι σε επαφή με τον αέρα (εξωτερική) παραμένει ελαφρώς κολλώδης.
Η ιδιότητα αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί επιτρέπει στην πολυεστερική ρητίνη που περνιέται πάνω στο GC να συνδεθεί (κολλήσει) άριστα με αυτό.
Μετά από περίπου 4 ώρες και όχι περισσότερες από 12, μπορούμε να αρχίσουμε το “χτίσιμο” της κατασκευής εφαρμόζοντας τις αλλεπάλληλες στρώσεις πολυεστέρα με Fiber-Glass επάνω στη βαμμένη επιφάνεια.

ΧΤΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕ FIBER GLASS ΚΑΙ ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΙΚΗ ΡΗΤΙΝΗ

Ο Σκελετός μιας κατασκευής από ΕΠ αποτελείται από υαλοΰφασμα και πολυεστερική ρητίνη. Στην κατασκευή το υαλοΰφασμα είναι το ενισχυτικό και η πολυεστερική ρητίνη το μέσο σύνδεσης του. Η σύνδεση όμως αυτή δεν πρέπει να γίνεται με τυχαίο τρόπο αλλά να υπακούει στις εξής αναλογίες βάρους: Πολυεστερική ρητίνη 60% : Υαλοΰφασμα 40%.
Περίσσεια πολυεστερική ρητίνη κάνει εύθραυστη την κατασκευή, ενώ αντίθετα λειψή ρητίνη σημαίνει όχι καλή σύνδεση των ενισχυτικών.
Στην πράξη εμποτίζοντας τα υαλοϋφάσματα με πολυεστερική ρητίνη και εξασκώντας πίεση στις στρώσεις τους έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η πίεση αποβάλει την πλεονάζουσα ρητίνη και ταυτόχρονα διώχνει τον εγκλωβισμένο αέρα.
Εγκλωβισμένος αέρας ανάμεσα σε στρώσεις υαλοϋφασμάτων, σημαίνει κακή κατασκευή από άποψη αντοχής και όχι καλό αποτέλεσμα από άποψη στεγανότητας.
Η πίεση εξασκείτε στη χειροποίητη μέθοδο κατασκευής (Hand-Lay-Up) με την χρήση ειδικών μεταλλικών ρολών,, ενώ στην μέθοδο με χύτευση γίνεται σε κλειστά καλούπια με σύσφιξη η με την μέθοδο VACUUM.
Πρακτικά η τοποθέτηση των υαλοϋφασμάτων γίνεται με τον ακόλουθο τρόπο:
Ξεκινάμε περνώντας πάνω στο GC πολυεστερική ρητίνη και όσο αυτή είναι νωπή τοποθετούμε ένα στρώμα πολύ ψιλού και μαλακού υαλοϋφάσματος (αραχνοΰφαντο) ώστε να μην πληγώσουμε το πολυεστερικό χρώμα, ή ένα στρώμα λεπτού Mat-Powder.Το υαλοΰφασμα Powder συγκρατεί τις ίνες του με πούδρα η οποία επικολλάται άριστα στο GC χωρίς να παγιδεύεται αέρας με τις γνωστές συνέπειες (κακή μηχανική αντοχή και δημιουργία όσμωσης). Ακολούθου οι επόμενες στρώσεις ενισχυτικών υαλοϋφασμάτων αφού πρώτα περάσουν 4-6 ώρες από τις 1-2 στρώσεις οι οποίες είναι μείζονος σημασίας για το σωστό τελικό αποτέλεσμα και φινίρισμα του προϊόντος. Η επιλογή τους γίνεται σε σχέση με τις απαιτήσεις από άποψη αντοχής, βάρους και μεθόδου παραγωγής. Οι συνδυασμοί των υαλοϋφασμάτων ικανοποιούν οποιαδήποτε κατασκευαστική απαίτηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω ξεκινάμε την κατασκευή πάντα με λεπτό Fiber Glass.
Ποτίζουμε πολύ καλά την πρώτη στρώση και αφού στεγνώσει συνεχίζουμε με τη δεύτερη και την τρίτη και ούτω καθ` εξής. Καλό θα είναι τα πρώτα 2 χέρια να συνδυάζονται με βινιλική ρητίνη (ή τουλάχιστον με ισοφθαλική), για να αποφύγουμε μελλοντικές οσμώσεις. Τα επόμενα στρώματα μπορούν να αποτελούνται από πιο χοντρά Fiber-Glass όπως επίσης ακόμη COREMAT, PVC FOAM ή BALSA για μεγάλες κατασκευές ή σε ορισμένα σημεία που θέλουμε πάχος και ακαμψία (deck, νομείς, υπερκατασκευές). Για καλή συγκόλληση μεταξύ των στρωμάτων καλό θα είναι ο χρόνος εφαρμογής μεταξύ τους να μην ξεπερνά τις 12 ώρες, διαφορετικά θα εξαναγκαστούμε να τρίψουμε για να περάσουμε τα επόμενα στρώματα. Ποτίζουμε πολύ καλά, με προσοχή, χωρίς να αφήνουμε απότιστα σημεία στο ύφασμα αλλά ούτε και να περισσεύει ο πολυεστέρας ώστε να συγκεντρώνεται στο χαμηλότερο μέρος της κατασκευής μας.

ΞΕΚΑΛΟΥΠΩΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

Μπορούμε να ξεκαλουπώσουμε το τελικό προϊόν μετά από τουλάχιστον 24 ώρες από το τελευταίο χέρι πολυεστέρα, Επειδή όμως η διαδικασία ολοκλήρωσης του πολυμερισμού επιτυγχάνεται μετά από περίπου 10 ημέρες παραμονής του προϊόντος σε συνθήκες περιβάλλοντος. Τοποθετώντας μια σφήνα σε κάποια από τις αιχμές μεταξύ καλουπιού και προϊόντος πρεσάρουμε πεπιεσμένο αέρα στο ενδιάμεσο και επαναλαμβάνουμε εάν χρειαστεί περιμετρικά έως ότου το προϊόν απελευθερωθεί από το καλούπι. Καλό είναι το αντικείμενο να παραμένει στο καλούπι για 7 τουλάχιστον ημέρες. Έτσι θα αποφύγουμε πιθανά πετσικαρίσματα (στρεβλώσεις) του αντικειμένου μας.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  • Μην ξεχνάτε: Όσο πιο καλά γυαλισμένο είναι το καλούπι τόσο πιο γυαλιστερό βγαίνει και το προϊόν
  • Η εργασία να γίνεται υπό σκιάν σε 15-25oC και υγρασία κάτω του 60% και σε καθαρούς χώρους.
  • Για καθαρισμό εργαλείων και χεριών χρησιμοποιείτε Ασετόν ή το ισχυρό οικολογικό καθαριστικό Eco-Solv
  • Όταν εργάζεστε χρησιμοποιείτε γάντια, μάσκα, γυαλιά και ολόσωμη φόρμα.
  • Απαραίτητα εργαλεία: πινέλα, γούνινα ρολά, μεταλλικά ρολά, ψαλίδι, πιστόλι βαφής.
  • Προσοχή, τα προϊόντα είναι εύφλεκτα.

Δεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτήν την κατηγορία.