ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΙΚΕΣ ΡΗΤΙΝΕΣ - ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΕΣ

ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΙΚΕΣ ΡΗΤΙΝΕΣ - ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΕΣ

Παχύρρευστο κολλώδες ημιδιαφανές υγρό με χαρακτηριστική οσμή στυρενίου (σε αποχρώσεις μπλε, ροζ, γκρίζο, διαφανές κ.α.). Είναι το υλικό που χρησιμοποιείται κυρίως για τον εμποτισμό και τη σύνδεση των διαφόρων υφασμάτων μεταξύ τους (οπλισμός) σε μια κατασκευή ενισχυμένων πλαστικών (GRP). Ειδικό βάρος 1,1-1,2.
Από τις πολυεστερικές ρητίνες σε συνδυασμό με τα Fiber Glass (υαλοπιλήματα) ή άλλες ενισχυτικές ίνες κατασκευάζονται προϊόντα πολύ ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες και στο χρόνο, ελαφριά, αδιάβροχα άριστα φινιρισμένα και οικονομικά με εξαιρετικές ιδιότητες στις πιο αντίξοες συνθήκες χρήσης που είναι αδύνατον να παραχθούν με άλλο τρόπο. Η εφαρμογή της πολυεστερικής ρητίνης (πολυεστέρας) γίνεται κυρίως σε καλούπι (π.χ. παραγωγή σκάφους) ή επάνω σε διάφορες άλλες επιφάνειες (πλαστικοποιήσεις ξύλινων σκαφών, ενισχύσεις, επισκευές κ.τ.λ.).
Συγκριτικά με άλλα υλικά όπως το ξύλο, το σίδερο, το αλουμίνιο, το τσιμέντο κ.α. οι κατασκευές από πολυεστερική ρητίνη έχουν πολλά πλεονεκτήματα:
  • Αντοχή στις χημικές και περιβαλλοντικές προσβολές.
  • Πολύ υψηλές μηχανικές αντοχές........
  • Ελάχιστη συντήρηση.
  • Μεγάλη αντοχή σε σχέση με μικρό βάρος.
  • Εξαιρετική αντοχή στην διάβρωση.
  • Ανθεκτικότητα στην παρατεταμένη υγρασία.

Επίσης, η εύκολη και γρήγορη διαδικασία χρήσης του υλικού καθώς και η μεταφορά και αποθήκευση του, το καθιστούν προτιμητέο έναντι πάρα πολλών άλλων πρώτων υλών. Με τις πολυεστερικές ρητίνες κατασκευάζουμε, ενισχύουμε και διαμορφώνουμε προϊόντα χωρίς να χρειαζόμαστε πολύπλοκα εργαλεία, ειδικούς χώρους ή εξειδικευμένο προσωπικό. Η εκμάθηση της χρήσης τους είναι απλή και ευχάριστη.
Υπάρχουν πολυεστερικές ρητίνες για κάθε κατασκευή, ανάλογα με τις απαιτήσεις και ανάλογα με την χρήση για την ποια προορίζεται το τελικό προϊόν. Έτσι λοιπόν οι ρητίνες επιλέγονται με βάση την μέθοδο παραγωγής, τις μηχανικές η χημικές τους ιδιότητες, την αντοχή τους στις διαφορές κλιματολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες κ.λ.π. Έχουν γενικά χαρακτηριστικά ως προς την χημική τους σύνθεση αλλά και ορισμένα ιδιαίτερα γνωρίσματα.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά τους είναι:

ΠΟΛΥΜΕΡΙΣΜΟΣ: Είναι η διαδικασία μετάβασης της ρητίνης από την αρχική υγρή μορφή της σε μια στερεοποιημένη μορφή. Η πολυεστερική ρητίνη από την υγρή μορφή της πολυμερίζεται, πήζει και στερεοποιείται χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να επανέλθει στην αρχική της υγρή μορφή. Ο πολυμερισμός (σκλήρυνση) γίνεται από την αντίδραση του επιταχυντή με τον καταλύτη που προστίθεται μέσα στον πολυεστέρα ξεχωριστά (πρώτα ο επιταχυντής και μετά ο καταλύτης) σε συγκεκριμένες αναλογίες προκαλώντας χημική αντίδραση η οποία με τη σειρά της παράγει θερμότητα. Είναι αντίδραση εξώθερμη, μονόδρομη, αρχίζει αμέσως με την προσθήκη αντιδρώντων (καταλύτη, επιταχυντή) και δεν μπορεί να διακοπεί. Αυτό που καθορίζει το σωστό αποτέλεσμα του πολυμερισμού είναι η σχέση (αναλογία) καταλύτη-επιταχυντή μέσα στην ρητίνη. Από αυτήν την σχέση εξαρτάται η σωστή σκλήρυνση της ρητίνης, η καλή μηχανική και χημική της αντοχή, η στεγανότητα της. Η σχέση καταλύτη επιταχυντή μπορεί να αυξομειωθεί ώστε να έχουμε χρόνους χρήσης και σκλήρυνσης σύμφωνα με την απαίτηση του χρήστη. Συνήθως όμως ο επιταχυντής εμπεριέχεται ήδη από τον κατασκευαστή της ρητίνης. Έτσι λοιπόν για την ίδια ρητίνη μπορούμε να έχουμε πολλές φόρμουλες χρήσης, αυξομειώνοντας κυρίως λοιπόν την δόση του καταλύτη.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Oι φόρμουλες αυτές, δηλαδή οι αναλογίες καταλύτη - επιταχυντή μπορούν να καθοριστούν μόνο από τον κατασκευαστή των πρώτων υλών και πρέπει να τηρούνται αυστηρά χωρίς να επιτρέπονται. αυτοσχεδιασμοί. Αυτό το σημείο ξεφεύγει από την προσοχή πολλών κατασκευαστών. Για λόγους χρονικής συντομίας ορισμένοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν αυξημένες ποσότητες επιταχυντή. Έτσι μειώνεται ο χρόνος πολυμερισμού και συνεπώς γίνεται ταχύτερη προώθηση του προϊόντος στην αγορά με μειωμένο κόστος. Η αύξηση όμως του επιταχυντή σημαίνει μικρές μακρομοριακές αλυσίδες και συνεπώς μειωμένη μηχανική αντοχή. Αντίθετα μικρή ποσότητα επιταχυντή σημαίνει και μεγάλη μήκος μακρομοριακών αλυσίδων, άρα και αυξημένη μηχανική αντοχή αλλά αυξάνεται ο χρόνος του πολυμερισμού. Σχεδόν πάντα ο επιταχυντής έχει προστεθεί από τον κατασκευαστή της ρητίνης κατά την παρασκευή αυτής στη σωστή αναλογία, κι έτσι όταν εμείς θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε ρίχνουμε μόνο καταλύτη σε αναλογία 10-20γραμμαρια ανά κιλό. Κατά την διαδικασία του πολυμερισμού της ρητίνης αναπτύσσεται θερμότητα και πολύ μικρή συρρίκνωση της μάζας της γ` αυτό και στις κατασκευές εντός καλουπιών (π.χ. σκάφη) τα αντικείμενα αποκολλώνται εύκολα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο πολυμερισμός της ρητίνης όμως μπορεί να ξεκινήσει και αυτόματα χωρίς καταλύτη όταν η θερμοκρασία ανεβεί αρκετά στη μάζα της π.χ. πάνω από 60oC. Γι` αυτό και πρέπει να την αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος 10οC-25oC και να τη προφυλάσσουμε από ηλιακή ακτινοβολία και χώρους όπου αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες όπως μηχανοστάσια, εστίες θερμότητας κ.τ.λ.
Σε σχέση με τα αντιδρώντα υπάρχουν δυο κατηγορίες πολυεστερικών ρητινών, οι προεπιταχυνόμενες και μη προεπιταχυνόμενες.
ΠΡΟΕΠΙΤΑΧΥΝΟΜΕΝΕΣ ΡΗΤΙΝΕΣ: Eίναι οι ρητίνες που περιέχουν επιταχυντή από την παραγωγή τους. Οι επιταχυντές στην πλειοψηφία τους είναι διαλύματα κοβαλτίου συνήθως 6%.Στις προεπιταχυνόμενες πολυεστερικές ρητίνες ο χρήστης πρέπει να προσθέτει μόνο καταλύτη συγκεκριμένης δραστικότητας στην αναλογία που προτείνει ο κατασκευαστής της ρητίνης. Συνήθως αυτή η αναλογία είναι 1%-2% κατά βάρος. Οι προεπιταχυνόμενες ρητίνες αποτελούν την πλειοψηφία των πολυεστερικών ρητινών.
ΜΗ ΠΡΟΕΠΙΤΑΧΥΝΟΜΕΝΕΣ ΡΗΤΙΝΕΣ: Είναι αυτές που δεν περιέχουν επιταχυντή στην σύνθεση τους, αλλά αυτός προστίθεται από τον χρηστή. Οι πολυεστερικές αυτές ρητίνες είναι περιορισμένης έκτασης και αφορούν ειδικούς τομείς παραγωγής, κυρίως όταν αυτή γίνεται με χύτευση. Σε αυτές τις περιπτώσεις των ρητινών, οι αναλογίες των καταλυτών και επιταχυντών καθώς και η δραστικότητα τους, πρέπει αυστηρά να καθορίζονται από τον κατασκευαστή των ρητινών όπως επισημαίνουμε και παραπάνω. Ειδικά αν μέσα στην ρητίνη προστίθενται και αδρανή (fillers) τα οποία δυσχεραίνουν την σκλήρυνση του προϊόντος.
Στις μη προεπιταχυνόμενες ρητίνες οι αναλογίες είναι :
Eπιταχυντής (κοβαλτίου) 6% : 0,5% κατά βάρος.
Καταλύτης: 1%- 2% κατά βάρος.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Απαγορεύεται αυστηρά η απευθείας ανάμιξη καταλύτη και επιταχυντή γιατί έχει σαν αποτέλεσμα φωτιά και έκρηξη. Πρέπει να προστίθεται με την ακόλουθη σειρά. Πρώτα ο επιταχυντής και καλό ανακάτεμα μέσα στη ρητίνη και μετά ο καταλύτης ο οποίος επίσης πρέπει να ανακατευτεί καλά.
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ: Όπως αναφέραμε και παραπάνω για να πολυμεριστεί (σκληρύνει ) η ρητίνη είναι απαραίτητη η προσθήκη επιταχυντή και καταλύτη οι οποίοι δρουν ως ακολούθως:
Ο επιταχυντής δραστηριοποιεί τον καταλύτη, ο οποίος ενεργοποιεί την αντίδραση και βοηθά να συνδεθούν τα μόρια της ρητίνης δημιουργώντας δεσμούς ανάμεσα στα μονομερή, ή σχηματίζοντας γέφυρες ανάμεσα στις αλυσίδες μακρομορίων. Το μήκος και η μορφή των αλυσίδων καθορίζουν μηχανικά το υλικό. Όσο μεγαλύτερο είναι το μήκος των αλυσίδων και όσο περισσότερες οι διακλαδώσεις, τόσο καλύτερη είναι γενικά η πολυεστερική ρητίνη.
ΧΡΟΝΟΣ ΖΕΛΑΤΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ (GEL TIME): Eίναι ο διαθέσιμος χρόνος που υπάρχει μετά την προσθήκη του καταλύτη για να χρησιμοποιηθεί η ρητίνη. Ο χρόνος αυτός κυμαίνεται από 10-20 λεπτά και διαφοροποιείται ανάλογα με την σχέση καταλύτη - επιταχυντή καθώς και την θερμοκρασία περιβάλλοντος.
ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ (CURE TIME): Eίναι η αρχική σκλήρυνση της ρητίνης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει πολυμεριστεί πλήρως, όπως αναφέραμε προηγουμένως. Ο χρόνος αυτός κυμαίνεται ανάμεσα στις 3 - 4 ώρες, υπό την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες είναι κανονικές, δηλαδή 18?C έως 20?C θερμοκρασία και κάτω από 70% υγρασία.
ΘΙΞΟΤΡΟΠΙΑ: Η ιδιότητα της πολυεστερικής ρητίνης να μην στραγγίζει (σουρώνει ) από τα ενισχυτικά υαλοϋφάσματα έτσι ώστε να είναι εύχρηστη στις δύσκολες κάθετες επιφάνειες. Πρακτικά αυτή η ιδιότητα είναι σπουδαία γιατί είναι η μοναδική που μας δίνει την δυνατότητα χρήσης της πολυεστερικής ρητίνης με την χειροποίητη μέθοδο παραγωγής (hand- lay-up).

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΙΚΩΝ ΡΗΤΙΝΩΝ

Ορθοφθαλικές: Γενικών εφαρμογών πολύ διαδεδομένες ρητίνες λόγω των καλών τους ιδιοτήτων, της ευκολίας χρήσης τους και του σχετικά χαμηλού κόστους τους. Καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο εφαρμογών όπως μικρά έως και μεγάλα σκάφη, συστήματα στέγασης, σωληνώσεις, τμήματα αυτοκίνητων και δίκυκλων, κουβούκλια, και πάσης φύσεως πολυεστερικές κατασκευές και επισκευές. ΤΥΠΟΙ 4637 SPATV, EXTRAPOL, 900TA
Οικολογικές: Έχουν λιγότερη έκλυση στυρένιου από τις άλλες πολυεστερικές ρητίνες. Η ιδιότητα αυτή τις έκανε πολύ δημοφιλείς γιατί είναι πιο φιλικές στο περιβάλλον και λιγότερο βλαβερές για την υγεία του χρήστη. Επιπλέον έχουν αρχική σκλήρυνση (cure time) γρηγορότερη γεγονός που τις καθιστά πιο παραγωγικές. Κατάλληλες για τις περισσότερες εφαρμογές ενισχυμένων πλαστικών. Ιδανικές επίσης όπου η εφαρμογή του υλικού γίνεται σε σχετικά κλειστό χώρο με περιορισμένη εξαέρωση. ΤΥΠΟΣ: 446ΜPALV
Ισοφθαλικές: Έχουν πολύ καλές μηχανικές αντοχές, άριστη πρόσφυση και πολύ καλή χημική συμπεριφορά. Ιδιαίτερα ανθεκτικές στην υγρασία και στο φαινόμενο της υδρόλυσης που προκαλεί την όσμωση. Οι ιδιότητες αυτές τις καθιστούν απαραίτητες για κατασκευές που προορίζονται για δύσκολο περιβάλλον και πιο υψηλές απαιτήσεις. Ιδανικές για κατασκευή μικρών και μεγάλων σκαφών αναψυχής, καλουπιών καθώς και κάθε είδους πλαστικοποιήσεις (και ιδίως ξύλινων σκαφών). ΤΥΠΟΣ: 491PA, K530TA
Βινιλικές: Είναι οι λεγόμενοι και βινιλεστέρες. Έχουν εξαιρετικές μηχανικές και συγκολλητικές ιδιότητες ενώ προσφέρουν εξαιρετικές συγχρόνως στεγανοποιητικές ιδιότητες. Εμποτίζουν όλα τα υαλοϋφάσματα ενώ ενδείκνυνται και για εμποτισμό υφασμάτων Carbon, Kelvar. Eιδικές για κατασκευές πολύ υψηλών απαιτήσεων όπως σκάφη αγώνων, αγωνιστικά αυτοκίνητα και δίκυκλα, ιστιοσανίδες και πάσης φύσεως μικρά και μεγάλα σκάφη, όπου η υψηλή ποιότητα κατασκευής είναι πρωταρχικής σημασίας. ΤΥΠΟΣ: VE 673,VE 679PA
Οξύμαχες: Eιδικές ρητίνες με μεγάλη αντοχή στα οξέα και άλλα ισχυρά χημικά. Ενδείκνυνται για κατασκευή δεξαμενών, βυτίων μεταφοράς και αποθήκευσης καύσιμων, υγρών οξέων, σωληνώσεων, βόθρων για οξέα και τοξικά απόβλητα. ΤΥΠΟΣ: 600PA
Υψηλών θερμοκρασιών: Eιδικές ρητίνες για κατασκευές που δέχονται υψηλές θερμοκρασίες έως 180?C και για δεξαμενές καυσίμων. Μεταξύ όλων των ρητινών αυτές είναι οι καταλληλότερες για αντοχή στην βενζίνη και σε άλλα πετρελαιοειδή. ΤΥΠΟΣ: 199PA
Καλουπιών: Για κατασκευές καλουπιών ανθεκτικών στις καταπονήσεις, στις συστολές και διαστολές, στα πετσικαρίσματα και στην υψηλή θερμοκρασία. Με τον χαμηλότερο συντελεστή συρρίκνωσης. ΤΥΠΟΣ: 474ΡΑ
Αυτοσβενύμενες: Δεν επιτρέπουν επέκταση- συνέχιση της φωτιάς αφού ωστόσο έχει εξουδετερωθεί η αρχική εστία της. Κατάλληλες για μηχανοστάσια και σημεία όπου ο κίνδυνος της φωτιάς είναι μεγάλος ΤΥΠΟΣ:1355PA
Για Μάρμαρα: Mη θηξιοτροπικές ρητίνες. Ιδιότητες: Χαμηλό εξώθερμο κατά την αντίδραση, διατήρηση σταθερών διαστάσεων του προϊόντος (δεν παραμορφώνονται δεν πετσικάρουν), αντίσταση στην θερμότητα. Αναμιγνύονται με διάφορα ειδικά αδρανή όπως γρανίτες μαρμαρόσκονη κ.λ.π. Χρωματίζονται με τις κατάλληλες πολυεστερικές πάστες ή πολυεστερικά χρώματα και χυτεύονται σε καλούπια κυρίως πολυεστερικά. Με τις ρητίνες αυτές κατασκευάζονται τεχνητά μάρμαρα, είδη υγιεινής, πάγκοι κουζίνας, τραπέζια κ.λ.π. ΤΥΠΟΣ:757
Διαφανείς: Υγρό γυαλί. Είναι μη θηξιοτροπικές ρητίνες. Η ιδιότητα αυτή τις κάνει να έχουν πολύ καλύτερη ροη από τις άλλες ρητίνες και για αυτό ακριβώς χρησιμοποιούνται για χύτευση σε καλούπια κυρίως σιλικόνης. Έχουν σαν τελικό αποτέλεσμα απόλυτη διαφάνεια σε απομίμηση γυαλιού. Κατάλληλες για κατασκευές ειδών δώρων, μπιμπελό κ.λ.π. Μοναδικές για εγκλωβισμούς αντικειμένων όταν απαιτείται απόλυτη διαφάνεια. ΤΥΠΟΣ: 1973
Νερού: Ρητίνες χύτευσης οι οποίες δέχονται και προσθήκη νερού έως 60% για κατασκευές οικονομικές, ελαφρύτερες αλλά και ανθεκτικές στο σπάσιμο. Κορνίζες, τεχνητές πέτρες κ.τ.λ. ΤΥΠΟΣ: 1381PA
Αγαλμάτων: Μη θηξιοτροπικές ρητίνες με χαμηλό εξώθερμο. Αναμειγνύονται με διάφορα αδρανή υλικά (αλάβαστρο, μαρμαρόσκονη, πριονίδι κ.τ.λ.) και χυτεύονται σε καλούπια σιλικόνης η πολυεστερικά. Χρωματίζονται με τις κατάλληλες πολυεστερικές πάστες. ΤΥΠΟΙ: 920,757,1973
VACUUM- INFUSION: Ειδικοί πολυεστέρες χαμηλού ιξώδους, μεγάλου gel time και υψηλής ρευστότητας για εμποτισμό υφασμάτων με μεθόδους vacuum infusion.
ΤΥΠΟΙ: 701PA, 702PA, 703PA.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ ΤΥΠΟΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΑΦΩΝ: 4637SPATV, 446MPALV, 900TA, EXTRAPOL, 491PA,679PA
ΚΑΛΟΥΠΙΩΝ: 474ΡΑ, 491PA, 679PA
ΠΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΞΥΛΙΝΩΝ ΣΚΑΦΩΝ: 491PA, Κ530ΤΑ, 4637SPATV, 446MPALV, EXTRAPOL,679PA
ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ: 199ΡΑ, 600PA, 673PA
ΜΗΧΑΝΟΣΤΑΣΙΑ: 1355PA,199ΡΑ
ΨΥΓΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ: 446MPALV, 4637SPATV, 491PA, 900TA, EXTRAPOL
ΧΩΡΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: 491PA
ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΟΞΕΩΝ: 600PA, VE673
ΕΙΔΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ: 757
ΑΓΑΛΜΑΤΑ- ΕΙΔΗ ΔΩΡΩΝ: 1973, 920, 757
ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ: 446MPALV, 8500ΡΑ
ΠΑΝΕΛ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ (ΗΧΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ): 8500PA
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: 4637SPATV, 446MPALV, 900TA, EXTRAPOL

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

Όλες οι ρητίνες διατίθενται σε αρχική συσκευασία βαρελιού 225kg με δυνατότητα μετασυσκευασίας σε δοχεία 24kg, 12kg, 5kg, 3kg, 1kg, 0,75kg.
Όλες σχεδόν οι ρητίνες συνοδεύονται από τα απαραίτητα πιστοποιητικά και τεχνικές προδιαγραφές.