Πολυεστερικά Χρώματα Gel Coats

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Παχύρρευστη πολυεστερική ύλη σε διαφορετικές αποχρώσεις για βαφή και προστασία της εξωτερικής επιφάνειας των πολυεστερικών κατασκευών που παράγονται κυρίως μέσα από ένα καλούπι.
Το Gel-Coat (GC) ουσιαστικά είναι μία ακόρεστη ειδική πολυεστερική ρητίνη, χρωματισμένη ή διαφανής, η οποία εφαρμόζεται (βάφεται) στο καλούπι-αφού προηγηθούν ειδικά αποκολλητικά-και πριν λάβει χώρα η επίστρωση του Fiberglass (υαλοπιλήματος) και της ρητίνης. Η αντίδραση του GC, για τον πολυμερισμό του, γίνεται σε θερμοκρασία δωματίου 18οC- 25οC, με την προσθήκη καταλύτη σε αναλογία 10-20gr στο κιλό. Η επιφάνεια (πλευρά) του GC που έρχεται σ επαφή με το καλούπι σκληραίνει τελείως, ενώ η πλευρά που είναι σε επαφή με τον αέρα (εξωτερική) παραμένει ελαφρώς κολλώδης. Η ιδιότητα αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί επιτρέπει στην πολυεστερική ρητίνη που περνιέται πάνω στο GC να συνδεθεί (κολλήσει) άριστα με αυτό.
Το GC αναπαραγάγει τη μορφή και την επιφάνεια του καλουπιού και δίνει στις GRP (Glass Reinforced Plastic) κατασκευές τα ακόλουθα χαρακτηριστικά :
 • Χρωματισμένη, ομοιόμορφη και τέλεια φινιρισμένη επιφάνεια.
 • Δύναμη, αντοχή και ελαστικότητα στο χτύπημα, την τριβή και την πίεση.
 • Αντοχή στο νερό, στις καιρικές συνθήκες και στα χημικά.
 • Αντοχή στην υπεριώδη ακτινοβολία και το ξεθώριασμα.
 • Προστασία από την όσμωση.
 • Μακροπρόθεσμα μπορούν να ξαναγυαλίζονται αρκετές φορές.

Με Gel Coat είναι βαμμένα από την κατασκευή τους, όλα σχεδόν τα πολυεστερικά σκάφη και άλλα πολυεστερικά προϊόντα.
Εκτός όμως από το πολυεστερικό προϊόν (σκάφος, άλλο βιομηχανικό προϊόν κτλ) με Gel Coat είναι βαμμένο και το πολυεστερικό καλούπι από το οποίο εν συνεχεία θα παραχθεί το προϊόν. Μόνο που εδώ ο τύπος του Gel Coat ο οποίος χρησιμοποιείται είναι ειδικός για καλούπι.
Το Gel Coat είναι φτιαγμένο από ακόρεστες πολυεστερικές ρητίνες, θιξοτροπικούς παράγοντες, έγχρωμες πάστες, σκόνες, επιβραδυντές, επιταχυντές, Additives και διαλύτη στυρένιο.

Πολυεστερική Ρητίνη Ακόρεστη UPR
Η UPR είναι το βασικό συστατικό το οποίο δίνει τα φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά κάθε κατηγορίας GC (ελαστικότητα, σκληρότητα, αντοχή στον καιρό και στα χημικά, λαμπρότητα κλπ.).

Θιξοτροπικοί Παράγοντες
Αυτοί προστίθενται και δημιουργούν θιξοτροπία στο GC και του δίνουν την ιδιότητα να μην τρέχει ακόμη και στις επικλινείς και κατακόρυφες επιφάνειες.

Χρωστικές Πάστες
Αυτές δίνουν το χρωματισμό στο GC. Η ποιότητα παίζει σπουδαίο ρόλο.

Fillers – Σκόνες
Η προσθήκη σκόνης μέσα στο GC, το καθιστά πιο εύχρηστο και αυξάνει την ταχύτητα του πολυμερισμού χωρίς βέβαια να βελτιώνει και την ποιότητα.

Επιταχυντές – Επιβραδυντές
Αυτοί κοντρολάρουν την αντίδραση του CG στο Gel-Time (χρόνο χρήσης) και το Curing (αρχική σκλήρυνση).
Η επιλογή των πολυεστερικών χρωμάτων GC θα πρέπει να γίνεται σε σχέση με τις απαιτήσεις μας για δύναμη, αντοχή, ελαστικότητα, γυαλάδα, στεγανότητα (ισοφθαλικά, βινιλικά, NPG) καθώς και σε σχέση με την μέθοδο χρήσης του πιστολιού (90ΡΑ) ή πινέλου (65ΡΑ, 14ΡΑ).
Όλα τα Gel Coat είναι κατασκευασμένα για να χρησιμοποιούνται σε βαφές κατά κανόνα εντός καλουπιού όπου και πολυμερίζονται πλήρως λόγω κενού αέρα. Παρόλα αυτά με την χρήση παραφίνης και την τελική λείανση και στίλβωση τους, μπορούν να αποτελέσουν μια εξίσου εξαιρετική λύση για εξωτερική βαφή υψηλότατης αντοχής και μακράς διάρκειας .
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ
Το GC ενεργοποιείται με την προσθήκη καταλύτη Μ50. Ο καταλύτης είναι υγρός και προστίθεται πριν ακριβώς την εφαρμογή του GC σε μια αναλογία 1%-2% κατά βάρος. Μετά την πρόσθεση του καταλύτη το GC παραμένει υγρό για μια περίοδο (γενικώς 10-30 λεπτών), η οποία εξαρτάται από τη θερμοκρασία και την υγρασία κατά την οποία εφαρμόζεται. Μετά από αυτόν τον χρόνο το GC αρχίζει να γίνεται σαν ζελές (τζελάρει) και σκληραίνει σε 1-3 ώρες. Το Cure Time (σκλήρυνση) εξαρτάται από το ποσοστό του καταλύτη, τη θερμοκρασία και την υγρασία. Η άριστη θερμοκρασία υγρασίας είναι από 18ο–25οC. Το GC σκληραίνει σε 1-3 ώρες, αλλά τα τελικά του χαρακτηριστικά ολοκληρώνονται μετά από 1-3 εβδομάδες.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ των περισσότερων Gel Coats
 • Ανακατέψτε ήρεμα και πάρα πολύ καλά όλο το υλικό στο αρχικό δοχείο πριν την λήψη μιας ποσότητας από αυτό (όχι όμως με ηλεκτρικό μίξερ). Αφού αφαιρέσετε την ποσότητα που χρειάζεστε σε ένα καθαρό δοχείο σφραγίστε καλά την αρχική συσκευασία.
 • Για τον πολυμερισμό (σκλήρυνση) του Gel Coat χρειάζεται πάντα η προσθήκη καταλύτη (Butanox M50) σε αναλογία 15-20 gr/kg. Η αναλογία καταλύτη μπορεί να μειωθεί ελαφρώς σε υψηλές θερμοκρασίες και να αυξηθεί σε χαμηλές.
 • Ο χρόνος χρήσης του έτοιμου μείγματος είναι 10-20 λεπτά και εξαρτάται από την θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος.
 • Η σκλήρυνση (cure time) του υλικού πραγματοποιείται σε 2-4 ώρες αλλά τα τελικά χαρακτηριστικά του ολοκληρώνονται μετά από 1-2 εβδομάδες.
 • Απαιτούμενη ποσότητα Gel Coat για την κάλυψη ενός m2 επιφάνειας:700-800gr Συνολικό πάχος στρώματος 0,6-0,7mm (600-700 μικρά).
 • Η ιδανική θερμοκρασία κατά την χρήση του υλικού είναι 15-25οC.
 • Υγρασία περιβάλλοντος : όχι πάνω από 60% και πολύ καλός εξαερισμός.
 • Η βαφή γίνεται κατά κανόνα μέσα σε πολυεστερικά καλούπια ή επιφάνειες αφού έχουν περαστεί με αποκολλητικά κεριά. Μετά από περίπου 4 ώρες, και όχι περισσότερες των 12, μπορούμε να ξεκινήσουμε την πλαστικοποίηση (πολυεστέρας+fiber glass) επάνω στο Gel Coat. H βαφή γίνεται με πιστόλι, ρολό ή πινέλο.
 • Διαλυτικό - αραιωτικό είναι το στυρένιο ή και το ασετόν (5%-10%) αλλά καλό είναι να αποφεύγουμε να αραιώνουμε τα Gel Coats.
 • Καθαριστικό είναι το ασετόν ή το Eco-Solv.
 • Όταν χρησιμοποιείτε το Gel Coat για βαφή εκτός καλουπιού απευθείας, π.χ. επάνω στο αντικείμενο ή για κάποια επιμέρους επιδιόρθωση χρησιμοποιείτε στο τελευταίο χέρι πάντα παραφίνη σε αναλογία 3-4%.
 • Όταν βάφετε εκτός καλουπιού για παράδειγμα μια γάστρα ενός σκάφους και επιθυμείτε ένα ιδανικό γυαλιστερό και λαμπερό αποτέλεσμα θα πρέπει στο τέλος να επεξεργαστείτε την επιφάνεια με ντουκόχαρτα ή λειαντικούς δίσκους φινιρίσματος (Rhynogrip Film line, Rhynofinish) και να γυαλίσετε με μια σειρά αλοιφών, κατά προτίμηση την σειρά αλοιφών Profile της Farecla.

Εμφάνιση:
Ταξινόμηση:

ΟΡΘΟΦΘΑΛΙΚΑ 25ΡΑ

Οικονομικά, παραγόμενα για απλές και βασικά βιομηχανικές χρήσεις που πολλές φορές τις ξαναβάφουμε. Να αποφεύγονται για χρήση στον ναυτιλιακό τομέα. ..

ΙΣΟΦΘΑΛΙΚΑ 65PA Πινέλου

Είναι τα πιο διαδεδομένα λόγω των πολύ καλών τους ιδιοτήτων και του σχετικά χαμηλού τους κόστους. Πολύ καλές χημικές και μηχανικές ιδιότητες. Ενδεδειγμένα για παραγωγή σκαφών και πάσης φύσεως πολυεστερικών αντικειμένων εντός καλουπιού. Κατάλληλ..

ΙΣΟΦΘΑΛΙΚΑ 90PA Πιστολιού

Είναι τα πιο διαδεδομένα λόγω των πολύ καλών τους ιδιοτήτων και του σχετικά χαμηλού τους κόστους. Πολύ καλές χημικές και μηχανικές ιδιότητες. Ενδεδειγμένα για παραγωγή σκαφών και πάσης φύσεως πολυεστερικών αντικειμένων εντός καλουπιού. Κατάλληλ..

ΙΣΟΦΘΑΛΙΚΑ 92ΡΑ NPG

Ισοφθαλικά gel coat με άριστη στιλπνότητα αλλά και εξαιρετική αντοχή στο χημικό περιβάλλον και στην υγρασία. Ιδανικά για μεγάλα σκάφη με προδιαγραφές πολύ υψηλών απαιτήσεων και ακόμη πιο μεγάλη αντίσταση κατά της όσμωσης. Δεν κάνουν «κρακ»...

ΚΑΛΟΥΠΙΩΝ 92ΡΑ (ΠΙΣΤΟΛΙΟΥ)

Gel Coats τα οποία χρησιμοποιούνται για την βαφή κατά την κατασκευή του καλουπιού, για καλούπια ανθεκτικά στις καταπονήσεις, στις συστολές και διαστολές, στα πετσικαρίσματα και στις υψηλές θερμοκρασίες που δημιουργεί το πολυεστερικό προϊόν κατά τον π..

ΚΑΛΟΥΠΙΩΝ 12PA Πινέλου

Gel Coats τα οποία χρησιμοποιούνται για την βαφή κατά την κατασκευή του καλουπιού, για καλούπια ανθεκτικά στις καταπονήσεις, στις συστολές και διαστολές, στα πετσικαρίσματα και στις υψηλές θερμοκρασίες που δημιουργεί το πολυεστερικό προϊόν κατά τον π..

ΚΑΛΟΥΠΙΩΝ 14ΡΑ Πινέλου

Gel Coat (βινιλικής βάσης) για κατασκευή καλουπιών υψηλών απαιτήσεων με κορυφαία γυαλάδα. Έχουν τις πιο καλές μηχανικές αντοχές και αντέχουν στην μακροχρόνια καταπόνηση. Η μοναδική γυαλάδα και η προηγμένη του χημική σύνθεση το κατατάσσει στην κορ..

ΑΥΤΟΣΒΕΝΥΜΕΝΑ Fireguard 75PA

Δεν επιτρέπουν την εξάπλωση της φωτιάς. Ιδανικά για μηχανοστάσια και χώρους όπου ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι υψηλός. ..

ΔΙΑΦΑΝΗ

Ειδικά για κατασκευές ειδών υγιεινής, νιπτήρες, νεροχύτες, πάγκους, παιδικά παιχνίδια. Πολύ κλειστών πόρων με εξαιρετική αντοχή κατά των χημικών και των βακτηριδίων. Χρωματίζονται με τις κατάλληλες πολυεστερικές πάστες. ..

BARRIERCOAT 5000PA

Ειδικής σύνθεσης πολυεστερικό υπόστρωμα, κατασκευασμένο ειδικά για να εφαρμόζεται εντός καλουπιού, προαιρετικά αμέσως μετά το gel coat, κατά την παραγωγή του προϊόντος ή του καλουπιού και πριν από κάθε ενισχυτικό ύφασμα. Σκοπός του είναι το άριστο ..

ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΙΚΕΣ ΠΑΣΤΕΣ

Χρωστικές ουσίες υψηλής συμπύκνωσης οι οποίες χρησιμοποιούνται για να χρωματίζουν τις πολυεστερικές ρητίνες και τα διαφανή Gel Coats. Προστίθενται σε μικρή ποσότητα στο υλικό που θέλουμε να χρωματίσουμε (30-50gr/kg) και αποδίδουν εξαιρετικά αποτελέσ..