Οδηγίες Θεραπείας της Όσμωσης

Η αφαίρεση του gel coat μπορεί να γίνει με έναν από τους παρακάτω τρεις τρόπους.
Εάν παραδόξως διαγνωσθεί όσμωση στο σκάφος, τότε εκτιμάται η σοβαρότητα της περίπτωσης και εν συνεχεία προχωράτε άμεσα στην αφαίρεση τουλάχιστον του gel coat.
Η όσμωση όταν ξεκινήσει είναι ένα φαινόμενο το οποίο συνήθως επεκτείνεται στο σώμα του σκάφος ακόμη και αν αυτό βρίσκεται έξω από το νερό.
Γι` αυτό το λόγο καλό είναι να γίνεται λοιπόν έγκαιρη αντιμετώπιση και ποτέ να μην παρατείνεται για την επόμενη σεζόν.
 • Τρίψιμο με δίσκο: Δεν είναι όμως ο ιδανικότερος τρόπος επειδή είναι κουραστικός, χρονοβόρος και συγχρόνως επικίνδυνος για το χειριστή του τριβείου. Για το λόγο αυτό πρέπει κατά τη διάρκεια της εργασίας να λαμβάνονται όλα τα προστατευτικά μέτρα ώστε να αποφεύγεται άμεση επαφή ή εισπνοή της σκόνης που δημιουργείται.
 • Υδροαμμοβολή: Είναι ο τρόπος που χρησιμοποιείται περισσότερο επειδή είναι γρήγορος. Πρέπει όμως να γίνεται από εξειδικευμένα ναυπηγεία ή συνεργεία ώστε να αφαιρείται μόνο το gel coat, χωρίς να προκαλούνται ζημιές στα εσωτερικά στρώματα, που μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της αντοχής του σκάφους.
 • Με ειδικό ηλεκτρικό εργαλείο (GEL PLANE): Το GEL PLANE είναι μια ηλεκτρική πλάνη με μύλο και έχει τη δυνατότητα αφαίρεσης του gel coat ή και περαιτέρω στρωμάτων του πολυεστέρα, ομοιόμορφα, γρήγορα και με ασφάλεια, ρυθμίζοντας το σε όσο βάθος θέλουμε.

Μετά την αφαίρεση του gel coat και κάποιων στρωμάτων πολυεστέρα με fiberglass εάν χρειάζεται ακολουθεί η προετοιμασία της επιφάνειας του σκάφους ώστε να δεχθεί τη διαδικασία αντιόσμωσης.
 • Το σκάφος πρέπει να πλυθεί πολύ καλά, ψεκάζοντας με πίεση γλυκό νερό για να αφαιρεθεί κάθε ίχνος αλατιού ή οποιασδήποτε άλλης ουσίας που μπορεί να βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια του.
 • Στη συνέχεια το σκάφος πρέπει να στεγνώσει πολύ καλά ώστε να φύγει κάθε ίχνος υγρασίας. Μολονότι δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί απόλυτα ο χρόνος που απαιτείται για να στεγνώσει το σκάφος, επειδή ο βαθμός διείσδυσης της υγρασίας διαφέρει από σκάφος σε σκάφος, συνιστάται γενικά η παραμονή του για περίπου 8-10 εβδομάδες σε καλά αεριζόμενο στεγνό χώρο με μέτρια θερμοκρασία, και η μέτρηση της τελικής υγρασίας με το υγρασιόμετρο Trammex.
Όταν το σκάφος στεγνώσει καλά, θα είναι έτοιμο πλέον για την τελική φάση της αποκατάστασης όπως περιγράφεται παρακάτω.
Το βασικό υλικό που χρησιμοποιείται στη φάση αυτή είναι το προϊόν RESINA 90.
Το αντιοσμωτικό RESINA 90 έχει μελετηθεί ειδικά για την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται από την όσμωση.
Το υλικό αυτό είναι εποξειδικό, 2 συστατικών με χαμηλό ιξώδες, δεν περιέχει διαλυτικά και παρουσιάζει τα παρακάτω πλεονεκτήματα.
 • Υψηλή αντίσταση στο νερό.
 • Μεγάλο πάχος (98% στερεά κατ` όγκο).
 • Υψηλό βαθμό πρόσφυσης.
 • Ευκολία στην εφαρμογή.

ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΟΣΜΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Εφαρμόζετε αρχικά με πινέλο, ένα χέρι RESINA 90 μόνο στα σημεία που είχαν παρουσιασθεί φυσαλίδες και μετά από 4 μέχρι 12 ώρες εφαρμόζετε ένα χέρι σε ολόκληρη την επιφάνεια. Στη συνέχεια η επιφάνεια επιδιορθώνεται όπου χρειάζεται με τον εποξειδικό στόκο δυο συστατικών STUCCO 31 ή εποξειδικό ελαφρόστοκο STUCCO 31 ULC.
Για να ολοκληρωθεί η εργασία της αποκατάστασης χρειάζονται δυο ακόμη χέρια RESINA 90 τα οποία μπορούν να περαστούν με διαφορά 4-12 ωρών ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, που θα πρέπει να βρίσκεται μεταξύ 15οC και 30οC. Κατά τη διάρκεια της εργασίας η υγρασία δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 60%.
 • Για καθαρισμό εργαλείων, πριν στεγνώσουν χρησιμοποιείται ασετόν.
 • Για την καλύτερη δυνατή πρόσφυση θα πρέπει το κάθε χέρι να εφαρμόζεται πριν το προηγούμενο έχει στεγνώσει τελείως και σκληρύνει.
 • Για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρόνο χρήσεως του μείγματος (pot life) δηλ. 30-40 λεπτά, συνιστάται η ανάμιξη των δυο συστατικών του RESINA 90 να γίνεται σε ένα χαμηλό και φαρδύ δοχείο.
 • Ο καλύτερος τρόπος εφαρμογής του προϊόντος είναι με ρολό το οποίο να έχει κοντό τρίχωμα με το οποίο μπορούμε να πετύχουμε πάχος 100-120 μικρών σε κάθε χέρι (συνολικά 350 μικρά σε τρία χέρια).
 • Μετά από 48 ώρες από το τελευταίο χέρι RESINA 90 μπορούμε να συνεχίσουμε το βάψιμο ή το πέρασμα με υφαλόχρωμα και αστάρι, αφού όμως πριν αγριέψουμε καλά την επιφάνεια του αντιοσμωτικού.
Αφού στεγνώσουν και τριφτούν τα στοκαρισμένα σημεία εφαρμόζεται το τρίτο χέρι RESINA 90.

Δεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτήν την κατηγορία.